L’HIDROGEN PREN POSICIONS COM A COMBUSTIBLE EN EL TRANSPORT MARÍTIM

En la recerca de combustibles nets per propulsar vaixells mercants, fins ara el gas natural liquat LNG era el que tenia més probabilitats de guanyar la cursa. Però en els últims temps l’hidrogen es presenta com una alternativa millor per impulsar mercants, inclús de gran tonatge.

L’empresa Toshiba, juntament amb Hyundai i Samsung estan treballant en un important projecte, finançat per la naviliera Nippon Yusen Kaisha, de construcció d’un ferri de demostració, impulsat per gas hidrogen. El projecte estarà acabat al 2024 i pretén convèncer el sector navilier de les possibilitats d’aquest gas com a combustible alternatiu net al LNG.

L’hidrogen és el combustible més net trobat fins ara, ja que com a gas d’escapament en la seva combustió i alliberament d’energia no més produeix vapor d’aigua. Això en teoria. En realitat, també produeix petites quantitats d’òxids de nitrogen, procedents del nitrogen de l’aire, comburent ordinari en un motor, però aquestes quantitats són molt menors que les d’un combustible fòssil. No obstant té el greu inconvenient  que no és un combustible primari, és a dir, necessita ser produït amb un consum d’energia (eléctrica en aquest cas) superior a la que torna al cremar.

Hi ha la confiança que, en el futur es podrà utilitzar productors d’electricitat de baix cost,   (les energies renovables), per obtenir l’hidrogen procedent de l’aigua, matèria primera molt abundant i barata.

El risc d’explosió i inflamació, que és alt, no ho és més que el de la gasolina o gas liquat.

De moment però, el seu ús en automoció no es preveu proper. Per tant, no més en el transport marítim i en menor grau, en el ferroviari, es continua apostant per l’hidrogen.

 

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en NOTÍCIES DE LA MAR. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s